Δελτία τύπου

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023 είναι μια ευκαιρία για ανθρώπους και κοινότητες να ενωθούν πίσω από το μήνυμα «Η Ψυχική υγεία είναι καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα» ώστε να βελτιώσουν τις γνώσεις τους γύρω από το θέμα,

να ευαισθητοποιήσουν άλλους, καθώς και να προάγουν και να προστατεύσουν την ψυχική υγεία του καθενός ως καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Η ψυχική υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους. Ο καθένας, οποιοσδήποτε και οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, έχει δικαίωμα στην απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ψυχικής υγείας, το οποίο περιλαμβάνει το δικαίωμα να τυγχάνει προστασίας από κινδύνους ψυχικής υγείας, το δικαίωμα σε διαθέσιμη, προσβάσιμη, αποδεκτή και καλή ποιότητας φροντίδα, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα.

Η καλή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία και την ευεξία. Ωστόσο, ένας στους οκτώ παγκοσμίως ζούνε με ψυχικές διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν τη σωματική τους υγεία και ευεξία, τον τρόπο που συνδέονται με τους άλλους, αλλά και τη διαβίωσή τους. Οι ψυχικές διαταραχές προσβάλλουν και έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό εφήβων και νέων. 

Η ψυχική διαταραχή δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελεί λόγο αφαίρεσης από κάποιον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ή αποκλεισμού του από αποφάσεις για την υγεία του. Ωστόσο, ανά τον πλανήτη, άτομα με ψυχικές διαταραχές συνεχίζουν να βιώνουν παραβίαση πολλών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Πολλοί εξοστρακίζονται από τη ζωή στην κοινότητα και βιώνουν διακρίσεις, ενώ πολλοί περισσότεροι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται ή μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε φροντίδα ψυχικής υγείας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. 

Η ΠΟΣΟΨΥ και οι 14 Σύλλογοι μέλη της συνεχίζουν να αγωνίζονται ώστε να διασφαλισθεί ότι η ψυχική υγεία χαίρει εκτίμησης, προάγεται και προστατεύεται, καθώς και ότι απαιτείται η ανάληψη κατεπειγόντων μέτρων ώστε ο καθένας να μπορεί να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και να έχει πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζεται.

#WorldMentalHealthDay 
#MHUHR 
#MHUniversalHR   
#UHR4MH 

Στοιχεία επικοινωνίας

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία

Eλευθερίου Βενιζέλου 236, Τ.Κ. 16341
Ηλιούπολη, Αθήνα

Τηλέφωνο 2109948098 

Email posopsi@gmail.com