«10 Οκτωβρίου 2023 : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ»
Η σημασία της ψυχικής υγείας διαπερνά την ανθρώπινη εμπειρία και αποτελεί ένα απαραίτητο καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ο ρόλος της ψυχικής υγείας στην ποιότητα ζωής, την προσωπική ανάπτυξη και την ολοκληρωμένη ευημερία είναι αναντικατάστατος. Παρά την αναγνώριση της φυσικής υγείας, πρέπει να ενσωματώσουμε την αξία της ψυχικής ευεξίας σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας, προωθώντας την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και την πρόσβαση σε αποτελεσματική ψυχολογική υποστήριξη.
Η ψυχική υγεία είναι περισσότερο από την απουσία ψυχικών προβλημάτων. Είναι η ισορροπημένη κατάσταση του μυαλού, των συναισθημάτων και των σκέψεων που επιτρέπει στον άνθρωπο να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής με ευελιξία και ανθρωπιά. Η θετική ψυχική υγεία ενδυναμώνει την αυτοεκτίμηση, προωθεί την κοινωνική συνεργασία και διευκολύνει την ανάπτυξη προσωπικού δυναμικού.
Πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως μιλάνε για το πώς είναι να βιώνεις ψυχική ασθένεια ή να έχεις ένα μέλος της οικογένειας με ψυχική ασθένεια.
Οι διακρίσεις, τα επιβλαβή στερεότυπα και το στίγμα στην κοινότητα, την οικογένεια, τα σχολεία και τον χώρο εργασίας εμποδίζουν τις υγιείς σχέσεις, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τα περιβάλλοντα χωρίς αποκλεισμούς που απαιτούνται για την ευημερία όλων των μελών της κοινωνίας.
Το κοινωνικό στίγμα γύρω από τα ψυχικά προβλήματα μειώνει την προθυμία των ανθρώπων να ζητήσουν βοήθεια. Η έλλειψη πόρων στον τομέα της ψυχικής υγείας εμποδίζει την πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία και υποστήριξη. Επιπλέον, η αυξημένη άγχωση, οι κοινωνικές πιέσεις και οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική ευεξία.
Για να διασφαλιστεί ότι η ψυχική υγεία είναι πράγματι ένα καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες σε πολλά επίπεδα. Πρώτα και κύρια, η ευαισθητοποίηση πρέπει να αυξηθεί μεταξύ του κοινού και των επαγγελματιών υγείας, ώστε να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό τα ψυχικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη ψυχικών υπηρεσιών και προγραμμάτων πρόληψης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Επιπροσθέτως, η πρόληψη πρέπει να γίνει σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης, προωθώντας τις δεξιότητες αντιμετώπισης του στρες και των δυσκολιών. Η ενίσχυση της ανοικτής συζήτησης γύρω από την ψυχική υγεία σε οικογένειες, σχολεία και εργασιακά περιβάλλοντα διευκολύνει την αποδοχή και την υποστήριξη.
Στον δρόμο προς την πραγματική αναγνώριση της ψυχικής υγείας ως καθολικού ανθρώπινου δικαιώματος, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία ανάμεσα σε κυβερνήσεις, οργανισμούς υγείας, κοινότητες και την κοινωνία των πολιτών.
Μόνο μέσα από αυτήν την ενωμένη προσπάθεια μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δυναμικό τους, να ζουν με σεβασμό και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής με αξιοπρέπεια και αντοχή.
• Η Ψυχική Υγεία είναι καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα
• Προασπίζοντας Δικαιώματα υπερασπιζόμαστε Ζωές
• Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την Ψυχική Υγεία ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και το στίγμα
• Προωθούμε αλλαγές για Ζωές με Σεβασμό και Αξιοπρέπεια
Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ !