Άρθρα

Αυτό που αναζητάς, βρίσκεται ήδη μέσα σου…

Αυτό που αναζητάς, βρίσκεται ήδη μέσα σου…

«Αυτή είναι η αληθινή ιστορία ενός Αφρικανού αγρότη, που επηρεάστηκε τόσο πολύ από ιστορίες άλλων αγροτών που έκαναν περιουσία ανακαλύπτοντας κοιτάσματα

διαμαντιών, ώστε πούλησε το αγρόκτημά του και πέρασε τη ζωή του ψάχνοντας,

χωρίς επιτυχία, να βρει τα πολύτιμα πετράδια. Πάμπτωχος, απελπισμένος και μόνος, αυτοκτόνησε πέφτοντας σ’ ένα ποτάμι.

Στο μεταξύ, ο νέος ιδιοκτήτης του αγροκτήματος ανακάλυψε μια αξιοπερίεργη πέτρα στην κοίτη του ποταμού του και την τοποθέτησε στο περβάζι του τζακιού. Κάποιος επισκέπτης εξέτασε την πέτρα και δεν μπορούσε να πιστέψει τι κρατούσε στα χέρια του : επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια που είχαν ανακαλυφθεί ποτέ.

Το αγρόκτημα που είχε πουλήσει ο πρώτος αγρότης με σκοπό να βρει ένα κοίτασμα διαμαντιών, είχε στην πραγματικότητα αποδειχτεί ότι ήταν το πιο αποδοτικό αδαμαντωρυχείο της ηπείρου.

Ο πρώτος ιδιοκτήτης είχε ήδη στην κατοχή του στρέμματα με διαμάντια όταν τα πούλησε για ένα κομμάτι ψωμί για να ψάξει αλλού για διαμάντια…»

Αφρικανικοί μύθοι

  Ο ήρωας της ιστορίας παρασύρθηκε από την πεποίθηση ότι τα πολύτιμα και τα σημαντικά στοιχεία που θα τον πλουτίσουν και θα τον κάνουν περισσότερο ευτυχισμένο βρίσκονται κάπου εκεί έξω, και οδηγήθηκε στην απόγνωση, καθώς ο αγώνας του για να τα αποκτήσει, ματαιώθηκε. Ξεκίνησε το ταξίδι του στη ζωή, αναζητώντας να αποκτήσει ξένους θησαυρούς. Να ψάξει ό, τι χρειάζεται έξω από τη δική του ιδιοκτησία, αδυνατώντας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που θα αποκάλυπτε το σημείο εκκίνησής του. Αντί να ερευνήσει το «χωράφι» του, αντί να αναζητήσει τις κρυμμένες ποιότητες που υπάρχουν μέσα του, και να αφιερωθεί στην κατεργασία αυτών των υλικών, που πολλές φορές είναι μεταμφιεσμένα διαμάντια και χρειάζεται χρόνος για να αποκαλυφθεί η πραγματική τους αξία, ξόδεψε την ενέργειά του κυνηγώντας, μάταια, πετράδια-φαντάσματα.

  Ο καθένας από εμάς έχει στην κατοχή του ένα ακατέργαστο πλαίσιο αναφοράς. Είναι ο θησαυρός που κρύβεται βαθιά μέσα μας. Τα ξεχωριστά ταλέντα που δεν τους δόθηκε ο ασφαλής χώρος και η κατάλληλη φροντίδα για να εκδηλωθούν και να ευδοκιμήσουν. Οι δεξιότητες που δεν καλλιεργήθηκαν. Οι πνευματικές ικανότητες που παραμελήθηκαν, εξαιτίας της τάσης να βασιζόμαστε στους άλλους και να αποδίδουμε σε εκείνους την ευθύνη της εκπλήρωσης των αναγκών και επιδιώξεών μας. Οι εσωτερικές δυνάμεις που αποκαλύπτονται, όταν στο δρόμο μας συναντούμε εμπόδια και αντιξοότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αυτά τα έμφυτα στοιχεία είναι ο εσωτερικός μας πλούτος.

  Η πρόσβαση σε αυτά απαιτεί υπομονή και προσωπική προσπάθεια. Θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για να ανακαλυφθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιου και ο επίμονος και συνεχής αγώνας για να τα αναδείξει. Όπως ακριβώς χρειάζεται χρόνος και σκληρή δουλειά για να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει κανείς την αξία ενός ακατέργαστου διαμαντιού, το οποίο αρχικά έχει την εικόνα ενός ευτελούς πετρώματος.  Αν ο ήρωας της ιστορίας αφιέρωνε τις προσπάθειές του στο να εξερευνά το χωράφι του, πριν ξεκινήσει το δρόμο του για άλλες αναζητήσεις, θα είχε πραγματοποιήσει το όνειρό του και θα απολάμβανε τους καρπούς των κόπων του.

  Ο αγώνας της αναζήτησης της ανεξάντλητης πηγής των εσωτερικών δυνάμεων είναι προσωπική υπόθεση. Σημαίνει ότι αρχίζουμε να έχουμε επίγνωση ότι εμείς και αποκλειστικά εμείς, κρατάμε τα χέρια μας τα εργαλεία για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας και ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κινούμαστε προς την κατεύθυνση που ονειρευτήκαμε, έχοντας εμπιστοσύνη στο ότιη Ζωή είναι ο σύμμαχος που θα φέρει ευκαιρίες και απογοητεύσεις, με απώτερο στόχο να μας οδηγήσει εκεί που ανήκουμε.

 

Μπέκα Χρύσα  Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια 

Στοιχεία επικοινωνίας

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία

Eλευθερίου Βενιζέλου 236, Τ.Κ. 16341
Ηλιούπολη, Αθήνα

Τηλέφωνο 2109948098 

Email posopsi@gmail.com